Конфликта около същностт на Исус

ИСТОРИЧЕСКИЯ СПОР:
Исус Бог ли е или човек?


Две гледни точки: "Исус е едно с Бога" и "Исус е човек, различен от Бога Творец". Проблема е, че никой не е могъл да обясни удовлетворително връзката между двете.


"Иисус Христос е Господ и Бог, чрез когото всичко е сътворено. Той е Единственият напълно съвършен". Това е стар спор, разкъсвал християнстовото в продължение на столетия. Исус Бог ли е или човек? Колко в него е божествено и колко човешко? Прочетете историята и ще разберете колко мръсни и неморални игри за власт, влияние и пари са се играли около това. И колко ненужна кръв се е проляла.
Аз съм миротворец и обединител и не виждам смисъл в този безумен, сатанински спор. Разбира се, че и двете гледни точки "Исус е едно с Бога" и "Исус е човек, различен от Бога Творец" са верни. Проблема им е бил, че никой никога не е могъл удовлетворително да обясни връзката между двете. По тази причина споровете и конфликтите са били неизбежни.
Истината е, че и до ден днешен християнството не е разбрало тази връзка, но лошото е начина по който християнството е подхождало към спора - с насилие. А да разрешаваш спор със сила и манипулации не само е нецивилизовано, но е абсолютно противно на Божията същност и методи. Освен ако не говорим за фалшивия бог - Сатана.

Християните наследили този спор още носят в сърцата си нетолерантноста, омразата и неприязънта от първите Вселенски събори.

Боли ме сърцето че е така, но това са историческите факти. А днешното християнство, дори евангелистите, са наследили и приели всичко решено на тези първи Вселенски събори. Поради това те неизбежно носят в сърцата си нетолерантноста, омразата, неприязънта и до днес. И разбира се често откриваме липсата на желание да изслушат другата страна и да разберат, че се говори за едно и също нещо. Тава е довело до разделянето на христините до над 2000 деноминации. Кой се хванал за съботата, кой за храната, кой за говоренето на езици, кой че не ги говорят, кой че си мият краката. Но всичките правят една грешка. Възгордяват се, че това ги прави най-праведните и егоистично започват да критикуват другите. Какво остана за "обичай врага си," когато и с ближните вече не можем да се разбираме?
Нека се поучим от историята и не повтаряме грешките. И не мислете, че невежеството е аргумент да обвиняваме другите. Не невежеството, а истината ще ни спаси, казва Исус. Та каква е истината по този въпрос?
Някой би казал, "сатана е вътре в мен". Да сатана е в човечеството, във всеки един! Сатана е в грешните хора и каквото и да правиш само можеш да намалиш ефекта на това, но не и да го махнеш от там. Но ако Исус имаше деца, сатана въобще нямаше да е в тях и когато "потомството на Месията" (Христос) се разрастне "като броя на звездите", както Книгата на Енох заявява, то къде щеше да се скрие сатана? Нека не се лъжем, единственото разрешение на проблема е появата на безгрешно потомство от безгрешни родители...

УСИЛИЯТА НА БОГ ПРЕЗ ИСТОРИЯТА

Бог е работил градивно и постепенно за да издигне човечеството от невежество към все по-високо разбиране на истината. Така че винаги старото се е явявало на по-ниско ниво, и ако не приеме новото, всяко предишно познание е ставало дори пречка за човешкото развитие и за Божието провидение.
Християнството отваря много по-дълбоко разбиране за връзката между Бог и човека, като родител-деца, отколкото предишните съществували религии. Това е причината поради която с център християнството, западният свят достига невероятно развитие и просперитет. Но всеки път, когато християнските нации използват просеперитета си егоистично, а не за благото на човечеството, Бог ги изоставя и премества провидението Си в друга нация.
Така ако проследим християнското провидение, ще видим как то преминава от Израел в Рим, към Испания, след това Англия, и от там се прехвърля в САЩ.
Днес съществуват 5 основни религии, но е явно всеобщото установяване на западната култура на демокрацията възникнала с център християнството. Божията цел обаче не са само християните. Бог желае всички да обединят усилията си и всеки с това в което е най-добър да допринесе за установяване на вечния свят на мир, хармония и разбирателство, където всички да се уважават и ценят.

КОНФЛИКТА между Исус и Мария

"Коя е майка ми и кои са братята ми", казва Исус. А майка му казва за него: "Не го слушайте, той не знае какво говори (с други думи, не е нормален)." Явно взаимоотношенията на Исус и Мария са били много обтегнати, а не романтично възвишени и святи.


В друг цитат, Исус упреква майка си, че се притеснява за свадбата на другите, а не се е погрижила за неговия годеж. Тогавашната традиция не му позволява сам да си вземе съпруга.
Така че основната причина, че Исус не създава семейство е провала на собственото му семейство да го разберат и подкрепят. Те просто са го мислели за луд. Да не говорим че Йосиф постоянно трябва да е натяквал, че Исус е копеле и да е упреквал Мария да признае кой е бащата. Друг инцидент отбелязан в Библията е когато Исус го забравят в Йерусалим и няколко дена дори не се сещат да го потърсят.

СЪПРУГАТА на Исус

Годеница ще бъде подготвена за Господа на Второто пришествие, обещава Библията...

Но как да създаде семейство без подготвена съпруга? Да точно така! Исус, като съвършен е бил способен да създаде съвършено семейство! Но с кого? За това са необходими двама съвършени. Или определено говорим за годеница, която трябва да е била подготвена от Бог и следвайки безусловно Исус би могла да се отдели напълно от греха и да стане майка на безгрешното човечество.
Определено това възстановяване на позицията на безгрешна майка на човечеството, не е било лесна работа. Три години обществена мисия не са били достатъчни Исус да осъществи това. А и дори да е имало такава подготвена годеница, в обстоятелствата на преследване като сектант, Исус не е бил в позиция да получи благоволението на роднините й и да се сгоди с нея. В процеса на усилията си да намери разрешение на тези проблеми и изпълни мисията си да даде началото на безгрешното човечество и от там да изгради Божия идеален свят, Исус се озовава в безизходния капан на еврейското неверие. Той е обвинен за сектант, богохулник и изпратен на мизерна смърт.

БОРБАТА между духа и тялото

"Плътта не наследява духа!!!" Но не Бог ни е създал така. Ако не беше грехопадението, духа и тялото щеше да са в абсолютно единство с център Бог. Всъщност спасението представлява точно това, да се върнем обратно в това състояние без вътрешен конфликт между духа и тялото.
Ако Исус бе останал жив, понеже неговите дух и тяло бяха абсолютно единни с център Бог, то и последователите му, и в крайна сметка, цялото човечество щеше, следвайки го да достигнат до това ниво. Факт е обаче че нито един светец дори, или колкото и да е отдаден вярващ не може да достигне това състояние.
Понеже Исус е в духовния свят, само с духа си можем да се обединим с Бог, но тялото ни остава под атаките на Сатана, така както и тялото на Исус бе убито от сатанинските сили. Затова Месията ни е необходим тук на земята.

Защо е необходимо ВТОРО ПРИШЕСТВИЕ

Това е единствената причина, защо, след като Исус разбира на преображение, че ще трябва да поеме пътя на кръста, в последните си дни, той за първи път споменава нуждата от Второ пришествие (нещо което никога не е било очаквано дотогава). Причината е че трябва съвършен човек, тук на земята да поведе хората, за да обединят и те духа и тялото си и тук на земята, този същия човек, Месията, да успее да възстанови жена до позицията на безгрешна съпруга, за да могат следвайки техния модел на истински родители, всички семейства да станат истински семейства и истински родители с център Бог. Едва тогава Божия свят ще може да се установи на земята и в духовния свят. Исус не може да направи това от духовния свят, където е сега. Трябва наново безгрешно дете да се роди и изпълни тези неща субстанциално на земята.

Само ПРИМЕРЪТ УЧИ

Някои казват, "Исус е бил достатъчно зает, за да казва на другите какво да правят, за да имат добри семейства." Но Исус не можеше да е лицемер, и да говори на хората да правят нещо (добро семейство), което той самия не е направил и преживял. А и той, който е съвършен, ако не може да създаде безгрешни деца, какъв смисъл има да учи грешните хора на това? Едва след като той успееше да покаже какво е безгрешно семейство, Исус можеше да учи и последователите си на това.

Няма коментари:

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

Related Posts with Thumbnails