Исус Бог ли е или човек?

ИСТОРИЧЕСКИЯ СПОР:
Исус Бог ли е или човек?

Две гледни точки: "Исус е едно с Бога" и "Исус е човек, различен от Бога Творец". Проблема е, че никой не е могъл да обясни удовлетворително връзката между двете.

"Иисус Христос е Господ и Бог, чрез когото всичко е сътворено. Той е Единственият напълно съвършен". Това е стар спор, разкъсвал християнстовото в продължение на столетия. Исус Бог ли е или човек? Колко в него е божествено и колко човешко? Прочетете историята и ще разберете колко мръсни и неморални игри за власт, влияние и пари са се играли около това. И колко ненужна кръв се е проляла.


Аз съм миротворец и обединител и не виждам смисъл в този безумен спор. Разбира се, че и двете гледни точки "Исус е едно с Бога" и "Исус е човек, различен от Бога Творец" са верни. Проблема им е бил, че никой никога не е могъл удовлетворително да обясни връзката между двете. По тази причина споровете и конфликтите са били неизбежни.
Истината е, че и до ден днешен християнството не е разбрало тази връзка, но лошото е начина по който християнството е подхождало към спора - с насилие. А да разрешаваш спор със сила и манипулации не само е нецивилизовано, но е абсолютно противно на Божията същност и методи. Освен ако не говорим за фалшивия бог - Сатана.

Християните наследили този спор още носят в сърцата си нетолерантноста, омразата и неприязънта от първите Вселенски събори.

Боли ме сърцето че е така, но това са историческите факти. А днешното християнство, дори евангелистите, са наследили и приели всичко решено на тези първи Вселенски събори. Поради това те неизбежно носят в сърцата си нетолерантноста, омразата, неприязънта и до днес. И разбира се често откриваме липсата на желание да изслушат другата страна и да разберат, че се говори за едно и също нещо. Тава е довело до разделянето на христините до над 2000 деноминации. Кой се хванал за съботата, кой за храната, кой за говоренето на езици, кой че не ги говорят, кой че си мият краката. Но всичките правят една грешка. Възгордяват се, че това ги прави най-праведните и егоистично започват да критикуват другите. Какво остана за "обичай врага си," когато и с ближните вече не можем да се разбираме?

Нека се поучим от историята и не повтаряме грешките. И не мислете, че невежеството е аргумент да обвиняваме другите. Не невежеството, а истината ще ни спаси, казва Исус. Та каква е истината по този въпрос? Истината явно е по средата!

Но за да разберете същността на Исус Христос прочетете главата от Божествения принцип:

Есе: ПЛАНЪТ ЗА СПАСЕНИЕ за спасение чрез Исус  Христос: МИСИЯ НА МЕСИЯТАта

Цел и мисия на Месията

Иисус Христос, Бог или човек? Христос, Месия - означава "Помазан за цар"

2 коментара:

bLaf каза...

Извинявай, ама си написал/а един куп обобщения. "Днешните християни още са същите зли хора" - по-силна генерализация не можа ли да измислиш?

Все едно да кажа, че всички евреи са лицемери, лъжци и манипулатори.

ФЕДЕРАЦИЯ ЗА МИР каза...

Днешните християни не са същите зли хора, а са други хора, носещи същото невежество и неприязън останали от миналите спорове, понеже те все още не са разрешени.

Християнството е добро, но докато не изкорени тази омраза и разделение вътре в себе си, то ще остане безсилно и вързано от Сатана. Бог не работи там където има разделения, раздори, цепления... това са делата на плътта, казва Библията. Но има ли любов между деноминациите и между религиите, Бог автоматически е там.

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

Related Posts with Thumbnails