Логос (Слово) – в класическата Гръцка философия и в Библията

Логос – Слово:
Значение на Логоса във Философията и в Библията
Логос, Логоса, Слово, Словото, Библия, Теология, Есе, Курсова
λογος (логос) — Слово 
Логос (Слово) – в класическата Гръцка философия се отнася за универсалната божествена логика. Логосът е една вечна и непроменлива истина, съществуваща от времето на творението.  Във Укипедия четем, че Логос първоначално означава “основа”, “мнение”, “очакване”, “слово”, “реч”, “логика”.

В Библията думата Логос е преведена, като “Слово”.  В Библията се казва, че първоначално било Словото и чрез него всичко е създадено.  Погрешно е да се смята, че Бог или Исус са Словото. Словото е атрибут на Бог. Той мисли, разсъждава, планира по определени абсолютни принципи. И аз имам думи и мога да говоря. Аз не съм “думите”, те произлизат от мене, така и “Словото” не е Бог, а произлиза от него.

Логос, също означава “Логика”,  “План” или “Идея”, които създаваме с разсъжденията си. И аз имам планове, но аз не съм планът, той е продукт на творчеството ми. Така и Бог е произточника на Логоса – Словото, той не е Словото. Но както и ние творим с логиката си, така и Бог твори със Словото (Логоса).

На Български често превеждат Логос като “Наука”. Но трябва  да уточним, че Хераклит я използва в тази насока, но по-скоро, като “Принципи” (Научни принципи и закони).  Значи говорим за “Принципите” в божията логика и план (Словото).

Ако не бяха ранните християнски философи, като св. Августин и др. днес много от основните християнски концепции нямаше въобще да съществуват. Това което те правят е да свържат Християнските концепции с Гръцката философия. Така те отварят пътя за приемане и разбиране на Християнството.

Как всичко е станало чрез Словото?
Чрез Словото всичко стана… Значи всичко е станало според принципите, планът и идеити на Бог. Значи света не е съществувал, а е бил само в идеите и мислите на Бог. Бог започва да разсъждава, създава “Логически План” според неговите абсолютни Принципи и Закони. След това отнема милиарди години докато този план, “Логос”, постепенно се развие и стане реалност.

В началото бе Словото (Логос) Йоан 1:1-3

След това се казва, че Словото стана плът. Това е защото Исус за първи път е въплатил Божието слово. Исус не е Словото, а е първия който наистина живее според него. Той е първия достигнал съвършенство и пълно единство с Божиите принципи и идеали.

Библията гледа на Исус като на Словото, станало плът. 16 (Иоан 1:14) Този стих означава, че Исус представлява въплъщението на Словото. Той е човек, в когото Словото е живо. Вече прочетохме, че Всички неща са били сътворени посредством Словото и освен това, че светът е станал чрез Исус. 17 (Иоан 1:3, 10) Следователно, Исус би могъл да бъде наречен Творец. Божествения принцип 
Исус, който е единен с Бог и е въплащение на Бог, може да бъде възприет, като второто 'Аз' на Бог, но той не е Бог.Истина е, че който е видял Исус, все едно е видял Бог 15 (Иоан 14:9-10), но изричайки това, Исус не е имал предвид, че самият той е Бог.  Христология
Затова се казва, че Исус е “истинската лоза”, а ние трябва да се присадиме към него. Следователно, трябва да станем като него – както и да се присъдим към неговата кръвна линия, свързана с Бог.

Какво означава да се храниш със Словото
Словото е философия, начин на мислене, определени принципи и логики, начин на живот.
Храня се чрез Словото Му, обогатявам се… Да се Храниш чрез словото, означава да го учим, вярваме и практикуваме…  Исус Христос е въплащение на Словото. Значи, че той въплащава Божиите принципи, закони… Ако и ние живеем според Словото (Принципите на Бог)  тогава и ние ще станем негово въплащение, като Исус.  Затова Библията казва, че той е първия, но ние следващите. Прочети: Христология
Логос, Логоса, Слово, Словото, Библия, Теология, Есе, Курсова
Божествения принцип и плана за спасение 
ИЗПЛАЩАНЕ: Водене от духовния свят 
Ново откровение: Исус не дойде да умре
Логос, Логоса, Слово, Словото, Библия, Теология, Есе, Курсова

Няма коментари:

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

Related Posts with Thumbnails